KACHETIA – KOLEBKA WSZELKIEGO WINA

Dodano 15 października 2009, w Bez kategorii, przez bosak

Dzięki zaproszeniu jednego z gruzińskich producentów wina,
wraz z Mariuszem Kapczyńskim z Vinisfery właśnie próbujemy zmierzyć się z tą
najstarszą cywilizacją winiarską naszego globu. Wczoraj nad ranem wylądowaliśmy
w Tbilisi i od razu zostaliśmy wrzuceni na głęboką wodę – całodzienny wyjazd do
Kachetii. Oto raptularz z tamtego dnia:

9.30 – wyjeżdżamy z Tbilisi. Okolo 11.30,  już w Kachetii pytamy o drogę na stacji
benzynowej i z trudem wymawiamy się od pierwszej degustacji (tu każdy ma na
podorędziu jakieś wino).

Po półgodzinie docieramy do słynnej wioski Tsinandali, wyróżnionej
własną apelacją, tu odwiedzamy jednego z drobnych winiarzy.

Na podwórku znajdujemy – bagatela – 150-letnią winorośl.

Wino wyrabia się tu w zakopanych w ziemi glinianych dzbanach
kwewri, metodą która pewnie niewiele się zmieniła od czasu wyprawy argonautów.

Chleb piecze się równie archaicznym sposobem, w tradycyjnym
piecu tone.

Alembik do destylacji czaczy – niestety, aparaturze tej
trudno jest dorobić starożytnych
antenatów,  gdyż ten sposób destylacji jest znany dopiero
od XIII wieku n.e.

Mniej więcej godzinę po południu zasiadamy już przy suto zastawionym
stole. Kwiecistym toastom nie ma końca, szklanki trzeba wychylać do dna (tu
kieliszki służą jeno do wody), a najmniejsze napomknięcie o czymś do wypluwania
skończyłoby się pewnie pierwszą wojną polsko-gruzińską. Od przedwczesnego zgonu
ratują nas tylko wysokokaloryczne mięsiwa i sery, pełne witamin i smaku warzywa
z biodynamicznej uprawy oraz całe litry tutejszych znakomitych wód mineralnych
nabeghlavi i borjomi. 

(Ciąg dalszy wkrótce, jutro skoro świt jedziemy do kolejnego ważnego gruzińskiego regionu winiarskiego – Raczy )

Otagowane:  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS